Jaap was jong en ambitieus, maar een duik in de zee veranderde alles [uit Eindbazen podcast]

Jaap Bressers was een ambitieuze student die keihard werkte om zijn droom waar te maken. Hij zou topmanager in een internationaal bedrijf worden. Maar een duik in de zee op vakantie veranderde alles… “Ik schrok in totale paniek wakker in het ziekenhuis. Ik wist niet waar ik was en herkende mijn eigen lichaam niet meer. Ik schreeuwde het uit.” Dit verhaal komt uit de Podcast Eindbazen, aflevering #39 Waar een wiel is, is een weg.

Op zijn eenentwintigste ligt Jaap met z’n vrienden op het strand in Portugal. Hij besluit zich even op te gaan frissen dus loopt rustig het water in. Dan ziet Jaap een prachtige golf aankomen. Even wacht hij. Vervolgens duikt hij vol enthousiasme de golf in. Maar te diep… Jaap klapt met zijn hoofd tegen de zeebodem aan en hoort een krak in zijn nek. In een fractie van een seconde verandert zijn hele leven…

Carlos-momentjes
“Ik schrok in totale paniek wakker in het ziekenhuis. Ik wist niet waar ik was en herkende mijn eigen lichaam niet meer. Ik schreeuwde het uit. Maar er kwam niemand… Waarom niet? Dat zijn ze daar gewend. Toen ik uiteindelijk maar lang genoeg riep, kwam er iemand. Ik zag hoe die persoon nog net keurig netjes de monitoren naast me controleerde en daarna weer weg liep. Dat doet zoveel met je. Dat snijdt óveral doorheen.” Het ongeluk van Jaap had ervoor voor een dwarslaesie gezorgd.

“In de nachtdienst kwam gelukkig broeder Carlos. Hij schatte mijn situatie goed in en instrueerde het team: “Luister, als Jaap ’s nachts in paniek wakker schrikt, ga dan even naar hem toe. Leg je hand op zijn schouder op een plek waar hij het nog wel kan voelen. En zeg: It is okay”. Die drie woorden: ‘It is okay’, was alles wat ik nodig had. Daardoor ging ik van alle paniek, twijfel en onzekerheid naar rust. Zo kon ik mijn energie weer in herstel steken. Later realiseerde ik me dat Carlos het verschil maakte.”

Een klein gebaar maakt het verschil
“Ik ben erachter gekomen dat geluk juist in de intens kleine momentjes zit die helemaal geen moeite kosten, de ‘Carlos-momentjes’. Ik dacht dat ik heel hard moest werken om van betekenis te zijn. Maar niets is minder waar.

De grote dingen kun je tegenop zien. Je kunt allemaal plannen maken en je kunt zeggen: “Ja dat gaan we toch niet halen.’’, “Het is niet reëel.”, of “Er moet nog zoveel gebeuren.”. Maar kleine dingen kun je vandaag doen.”

“De grootste verandering die ik in mijn leven heb gemaakt is door te zeggen: ‘Ja, ik kan kleine dingen doen. En ja, kleine dingen kunnen een groot verschil maken’.”

Iedereen kan van betekenis zijn
“Ik vind het bijzonder om mensen dat inzicht te geven. Je kunt ‘Carlos-momentjes’ namelijk overal toepassen en iedereen kan het doen. Het levert meteen vandaag toegevoegde waarde, het is iets oprechts.

Vroeger was ik van het grote. Ik moest top directeur van een internationaal bedrijf worden en dan zou ik pas iets kunnen doen voor de wereld. Maar dan wel op voorwaarde dat eerst ook nog de overheid, mijn baas, en mijn vriendin zouden veranderen. Als de wereld anders zou zijn, dan had ik pas de ruimte om toegevoegde waarde te kunnen leveren. Ik had allemaal voorwaarden voordat er eens iets ging gebeuren.”

Dwarslaesie gaf nieuwe inzichten
“Het lijkt soms wel alsof we vergeten zijn hoe waardevol kleine dingen kunnen zijn. Ik heb er m’n nek voor moeten breken om het me te beseffen. Ik adviseer mensen dan ook om er iets eerder dan ik aan te beginnen.

De grootste verandering die ik in mijn leven heb gemaakt is door te zeggen: ‘Ja, ik kan kleine dingen doen. En ja, kleine dingen kunnen een groot verschil maken’.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s