Joyce over het perfect geplande plaatje van millenials: het 'grijze-hoekbanksyndroom' [DEEL 2]

Joyce (24) besloot na haar studie niet aan ‘het perfecte plaatje’ te voldoen en ‘zoals het hoort’ een baan te zoeken. In plaats daarvan besloot ze naar Afrika te gaan om haar droom waar te maken: een bedrijf met een maatschappelijke impact opzetten. Hoewel ze pas een jaar met haar ‘Social Impact Journey’ bezig is, leerde ze al een hoop van dit avontuur. “Er is zoveel meer in het leven dan een grijze hoekbank en je kantoorbaan.”

LEES EERST: Joyce boekte een enkeltje Zambia om met een jongen van Facebook een bedrijf te starten: ‘mensen hadden hun oordeel klaar’ [DEEL 1]

Wat maakt Afrika zo bijzonder voor jou?
“Ik vind het fijn dat je daar terug naar de basis gaat. Blij zijn met de kleine simpele dingen. Je leert daar blij te zijn met wat je hebt en te genieten van wat er komt. Mensen in Afrika helpen elkaar en zijn er voor elkaar. Ze zijn daar eigenlijk zo blij met het leven. Ik vind dat heel mooi om te zien en het inspireert me heel erg.”

Het grijze-hoekbanksyndroom
“Hier zijn mensen heel erg met zichzelf bezig en zo materialistisch. Iedereen verwacht dat je aan een bepaald plaatje voldoet. Ik noem het inmiddels het ‘grijze-hoekbanksyndroom’. Bij alle vrienden die gaan samenwonen staat er zo’n zelfde grijze hoekbank met zo’n zelfde salontafeltje in de woonkamer. Ik heb echt zoiets van: ‘Ah jongens…Er is zoveel meer in het leven dan een grijze hoekbank en je kantoorbaan!’ Is je vrijheid opgeven nodig omdat je per se aan dat plaatje wilt voldoen?”

“Je kunt niet alles plannen. Over twee jaar is je situatie misschien wel heel anders dan nu.”

Van uitstel komt afstel
“We zijn hier alleen maar bezig met de toekomst. Veel mensen hebben een soort tienjarenplan waarin ze bijvoorbeeld carrière gaan maken, samenwonen, een huis kopen, trouwen en een kind krijgen. Ik hoor stelletjes zeggen: ‘Over twee jaar gaan we een wereldreis maken’. Maar je kunt dat niet allemaal plannen… Over twee jaar is je situatie misschien wel heel anders dan nu. Dan ga je niet zomaar beide inkomens en je huis opgeven. Zo komen er steeds meer redenen om niet op reis te gaan. Waarom zou je het niet gewoon nu doen?”

Denk in mogelijkheden
“Ik realiseer me heel goed dat ik heel veel dingen mee heb in mijn leven die het mogelijk maken om zoveel te reizen als dat ik nu doe. Maar ik betaal alles zelf. Ik kijk hoe ik het wél mogelijk kan maken om te reizen. Zo woon ik nu weer bij mijn ouders. Er zijn zoveel mensen die zeggen: ‘Ik zou nooit meer bij m’n ouders gaan wonen!’ Als ik dat zou roepen dan zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Dat zijn de consequenties. Er zijn altijd opties om je dromen wél te volgen.”

Op dit moment werk je in een kaaswinkel om je reizen te kunnen betalen. Daarnaast ben je je eigen bedrijf The Social Impact Journey aan het vormgeven. Hoe reageren mensen daar op?
“Mensen zeggen vaak: ‘Je hebt je master op zak, je kunt toch veel meer dan dit?’ Hoezo meer dan dit? Ik word heel blij van dit werk, veel blijer dan een kantoorbaan. Dit zie ik als een ontdekkingstocht waarin ik heb ontdekt dat ik dit soort werk ook heel leuk vind. Als een bijbaantje kan bijdragen aan kunnen doen wat je wilt, je krijgt daar energie van en je haalt er voldoening uit, wat maakt het dan uit?”

“Ik dacht: Een gat in mijn cv? Mijn god… Ik heb nog nooit op die manier naar m’n cv gekeken.”

“Andere mensen zeiden: ‘Ja, nu krijg je wel een gat in je cv!’ Ik dacht: een gat in mn cv, mijn god… Ik heb nog nooit op die manier naar m’n cv gekeken. Soms denk ik dan: ‘Ben ik nou stom? Ben ik nou naïef? Maar uiteindelijk denk ik ook: ik ben nu een jaar zo bezig. Is het zonde wat ik heb gedaan? Ben ik tijd verloren? Heb ik dan inderdaad een gat in mn cv? Nee.’ Ik denk dat deze ervaringen en mezelf de tijd geven om te experimenteren heel waardevol zijn.”

Welk advies zou je andere jongeren geven als het gaat om erachter komen wie je bent, wat je wilt doen, etc.?
“Leg jezelf niet te snel vast. Neem de ruimte en de tijd en zoek naar een weg om het financieel mogelijk te maken zodat je echt een tijdje kunt experimenteren. Als het ene niet lukt, dan lukt het andere misschien wel. Je hoeft echt niet altijd op reis te zijn om te experimenteren, je kunt ook verschillende banen uitproberen. Of ga desnoods nog een stage lopen of een tijdje vrijwilligerswerk doen.

Ik denk dat je door uitproberen duidelijkheid krijgt in wat je niet wilt. Ook leer je jezelf goed kennen. We zijn tegenwoordig allemaal super jong als we van school afkomen. Hoe mooi is het als je een jaar of zelfs langer kunt gebruiken om te experimenteren en te doen wat er op je pad komt, in plaats van te streven naar die goede baan op je cv en op je grijze hoekbank ploffen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s